Debatter på sommerens festivaler

Vi sætter kvæget til debat på fire danske festivaler

Oksekød vækker holdninger. Det er både elsket og udskældt, og diskussionen om kvægets rolle i klima, madkultur og landbrug fylder stadig mere.

I 2025 sætter vi Okse på dagsordenen – på tværs af nogle af årets vigtigste mad- og klimafestivaler: Madens Folkemøde, Food Festival, Copenhagen Cooking og Klimafolkemødet.

Her inviterer vi kokke, landmænd, forskere, indkøbere og madnysgerrige til at tage del i samtalen: Hvad er oksekødets fremtid på tallerkenen? Hvordan bidrager kvæg til naturpleje og fødevaresystemer? Og hvad skal vi egentlig spise – og hvorfor?

Herunder kan du dykke ned i de debatter og aktiviteter vi har på programmet. Vi opdaterer løbende med nye spændende debatter og samtaler.

Billedet er genereret af AI
Billedet er genereret af AI

15. maj kl. 16 på Madens Folkemøde: Oksekød eller ej? - trækker det offentlige i en fælles retning?

Klimahensyn slår hårdt ned på oksekødet. Treparten viser en retning med mere afgræsning for at beskytte fjorde, vandløb og hav. Kvæg er fremragende til at græsse og til at holde næring tilbage fra farvande og til at holde store arealer i god grundvandsbeskyttelse. Så hvad er fremtiden for dansk kvægproduktion og professionelle køkkeners og borgeres adgang til oksekød? Det handler om bæredygtighed, landbruget, om måltider i vores største køkkener, om vores natur og hvordan vi får de store tandhjul til trække i samme retning.

PÅ SCENEN:

Thomas Poulsen, mælkeproducent, medskaber af Jergyu – lokalt oksekød, Ågården ved Præstø

Marianne Lange, Enhedschef for Ernæringsenheden Herlev Gentofte Hospital

Gunvor Thorsen, Danmarks Naturfredningsforening, Lolland

Christian Friis Bach, medlem af Folketinget, klimaordfører, Venstre

Moderator 
Trine Krebs, grøn chef, Food Organisation of Denmark

Find debatten i programmet her
Billedet er genereret af AI
Billedet er genereret af AI

17. maj kl. 15 på Madens Folkemøde: Oksekød med god samvittighed?

Oksekød er på alles læber. IK bare i samfundsdebatten, men også til vores daglige måltider: I følge Madkulturen sætter 31% af danskerne oksekød på middagsbordet hver dag. Kvæg kan rigtigt meget i vores landskab og landbrug og trækker helt i den gale retning, når vi ser på klimatallene. Så hvilket oksekød skal forbrugerne fremover efterspørge, og hvordan indgår kvæget i fremtidens landbrug? Det mødes en kok, en grossist, en producent og en naturrådgiver for at diskutere. Vi kommer til at tale pris, smag, landbrug, biodiversitet, bæredygtighed, måltider, indkøb, ansvar og madglæde. Thomas Rode vil under samtalen servere en sylte af oksekød fra Klintholm Gods.

PÅ SCENEN:

Inger Marie Scavenius, producent af naturplejekød, Klintholm Gods

Kristine Pilgaard, kommerciel direktør for Meny

Thomas Rode, kok, iværksætter, Rigtig Mad

Moderator
Trine Krebs, Grøn Chef, Food Organisation of Denmark

Find debatten i programmet her

Okse på dagsordenen er støttet af Kvægafgiftsfonden.