Velkommen til Plantetopmøde på Hotel- og Restaurantskolen 4. marts 2025

Plantetopmødet er en inspirerende faglig dag for dig, som har ledelsesansvar og som er med til at gå forrest med grønnere og mere bæredygtige køkkener.

Dagen byder på velsmagende masterclasses, samtaler og debatter, hvor du får mulighed for at lære af andre, dele din egen viden og udveksle erfaringer - og du går hjem klogere på både politiske, ledelsesmæssige, retoriske og praktiske aspekter af at integrere grønnere måltider i danske professionelle køkkeners daglige drift.

Du sammensætter selv et personligt program for DIT Plantetopmøde. Inden du går videre til tilmelding kan du herunder læse mere om de forskellige masterclasses, oplæg og debatter du kan deltage i. 

Vi åbner dørene for registrering, kaffe og grøn morgenservering.

Tilmelding

Kl. 9.00-10.00 Dørene åbner. Registrering og morgenmad

Dørene åbner og servering af let, grøn morgenmad

Kom i god tid til Plantetopmødet og bliv registreret, find dit navneskilt og mød dine køkkenkollegaer. Inden programmet starter, kan du nyde en grøn morgenanretning tilberedt af elever fra Grøn Madhåndværker-uddannelsen på Hotel- og Restaurantskolen. 

Velkommen til Plantetopmøde kl. 10.00-11.15

Velkomsttalk - Lyt til ledere, der baner vej for planter

Hvordan ser god planteledelsesstil ud, og hvordan kommunikerer vi effektivt med medarbejdere, medledere og omverden? I denne talk deler ledere fra både det private og det politiske deres erfaringer med at lede en grøn omstilling – fra udfordringer til succesoplevelser. Du får mulighed for at stille spørgsmål til panelet, som består af: Lars Bonderup Bjørn har meldt ud, at bestyrelsen i EWII kun spiser planter. Jacob Næsager, som arbejder med planteinspiration til børn, medarbejdere og forældre i daginstitutioner og skoler. Jesper Buris Larsen, der står bag Alfa Development, en virksomhed med prisbelønnede kantiner, hvor planter spiller hovedrollen.

Moderator:
Trine Krebs, Grøn Chef, Food Organisation of Denmark

På scenen:
Jacob Næsager, Børne og ungeborgmester, Københavns Kommune
Lars Bonderup Bjørn, CEO, EWII​
Jesper Buris Larsen, CCAO, Alfa Development,

1. runde sessioner kl. 11.15-12.00

Lokalt korn er velsmag, mæthed og grøn måltidsfornuft

Korn er protein, mæthed, fuldkorn, smagfulde brød, kerner i salater, supper og overalt i mad. Vi må ikke glemme at vores mange lokale kornsorter OGSÅ har en central rolle i omstillingen af måltider og landbrug. Vi har et godt klima til korn, vi har systemet til at lave kvalitets korn og korn passer godt ind i sædskiftet med fx bælgfrugter. Vi skal tale om alt det der ulmer rundt i landet for at få høj kvalitet og mangfoldighed i korn - både til bagning og som hele kerner, der gør sig som tilbehør og som råvare i supper, gryderetter, kornottoer, salater og i desserter og bagværk. Vi bliver klogere på sorter, smag, mangfoldighed, dyrkning og alle de argumenter, vi skal kende, for at vi kan træffe gode råvarevalg, der både er bæredygtige, velsmagende og mættende.

Moderator:
Trine Krebs, Grøn Chef, Food Organisation of Denmark

På scenen:
Jan Kristensen, Forretningsudvikler, Dansk Cater
Peter Mejnertsen, Ejer, Mejnerts Mølle
Brian Tholstrup Nybo, direktør, Aurion
Julie Cherono Schmidt Henriksen, Teamleder Innovationscenter for økologisk landbrug

Ord, der får planter til at blive spist

Hvordan kan de rette ord få flere til at vælge planter på tallerkenen? Denne talk giver indsigt fra fagpersoner i køkkener, som har opnået stor erfaring med at sætte plantefokuserede ord på menuer, under personalemøder og i dialogen mellem tjenere og gæster. Vi undersøger, hvordan ord og formuleringer kan inspirere gæster til at spise flere planter, og hvorfor det har betydning, hvordan vi taler og skriver om planterige måltider

Moderator:
Marianne Søndergaard, Chef for Branche og Branding, Hotel- og Restaurantskolen

På scenen: 
Hannah Tinggaard Nielsen, Leder af CAFÉerne, Odense Kommune
Christian Hoffmann, køkkenchef og gastronomisk vejleder, Restaurant Kilden, som er en del af LOCA GRUPPEN
Erwin Lauterbach, kok og rådgiver, Saison Food

Plante-charcuteri (praktisk masterclass)

Bliv inspireret til at skabe moderne, grønne måltider, der forener smag, kvalitet og bæredygtighed. Plante-charcuteri åbner op for kreative muligheder i køkkenet og kan ændre tilgangen til det traditionelle smørrebrød. Michael Museth er uddannet slagter, og har arbejdet som iværksætter og kok på elite og catering-niveau de sidste 20 år. Han har flere års erfaring inden for de grønne alternativer, og tager dig gennem teknikker som fermentering, røgning og marinering, der fremhæver grøntsager, bælgfrugter og svampe. 

Underviser:

Michael Museth, Folkets Madhus og Butcheria

Bagning med bælgfrugter (praktisk masterclass)

Rikke Grønning og Heidi Hansen har utallige års erfaring med grøn rådgivning til store køkkener. Vær med, når de tager dig med på en rejse udi bælgfrugter i bagværk sammen med nogle af Danmarks fremmeste bælgfrugtproducenter, hvor næringsværdien i bagværket øges uden at gå på kompromis med smag eller konsistens. Der skal ses, røres og smages på lokale danske bælgfrugter og du går hjem med konkrete tips, teknikker og værktøjer til at udvikle dit eget køkkens bagning med bælgfrugter.

Underviser:
Rikke Thorøe Grønning & Heidi Hansen, Omlægningsrådgivere, Grønning og Kjærgaard 
Brian Tholstrup Nybo, Direktør, Aurion

2. runde sessioner kl. 12.15-13.00

Kan vi bruge ordet bæredygtig, uden at sige økologi?

"Vi arbejder bæredygtigt" er blevet en populær påstand blandt køkkener, embedspersoner og politikere. Men kan vi sikre en bred bæredygtig agenda uden en certificering, som arbejder konkret og praktisk med grundvand, biodiversitet, land-use, udvaskning af næringsstoffer til fjorde og vandløb, dyrevelfærd og ikke mindst bevarelse af en frugtbar jord til fremtidige generationer? I denne talk undersøger vi, hvordan lokale planter kan spille en central rolle i fremtidens bæredygtige løsninger, og hvad der virkelig gør en forskel.

Moderator:
Trine Krebs, Grøn Chef, Food Organisation of Denmark.

På scenen: 
Julie Cherono Schmidt Henriksen, Teamleder Innovationscenter for økologisk landbrug
Søren Laurentius Nielsen, Faglig programchef, Tænketanken HAV
Line Rise Nielsen, Partner og fødevarepolitisk direktør, Changing Food
Stine Kramer Jacobsen, Lektor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Alt det rundt om måltidet, der får gæsten til at nyde mere grønt​

Hvordan skaber vi rammer, der gør planterige måltider mere attraktive? I denne talk deler aktører deres erfaringer med at udvikle koncepter og markedsføring, der inspirerer gæster til at værdsætte grønne måltider. Med konkrete eksempler på, hvad der virker – og hvad der ikke gør – dykker vi ned i alt det, der ikke handler om planter, men om kommunikation, storytelling og oplevelsesdesign. Målet er at give gæsterne en positiv oplevelse, der gør dem glade for at spise grønt.

Moderator: 
Lærke Kirstine Lund, Sektorchef for planter og planterige fødevare, Landbrug og Fødevarer

På scenen: 
Karen Hertz, Seniorrådgiver i bæredygtighed, Meyers
Mona Carøe Jensen, Cheføkonoma, Randers Regionshospital
Rasmus Bredahl, Gastronomisk konsulent, forfatter og foredragsholder, Madkonsulenten
Rasmus Downes-Rasmussen, Head of Sustainable Gastronomy, Comwell Hotels

Upcycling i et professionelt køkken

Kokkene i Det Grønne Laboratorium på Hotel- og Restaurantskolen undersøger i denne masterclass potentialet i at upcycle sidestrømme og overskud til ny velsmagende mad. Det Grønne Laboratorium guider og demonstrerer forskellige teknikker og metoder til at genanvende noget af det hyppigst forekommende overskud, som måske ellers ville ende i skraldespanden. Der vil derfor være rig mulighed for at smage, røre og dufte til en række af laboratoriets upcyclede produkter baseret på indsamlede sidestrømme fra skolens egne køkkener.

Det Grønne Laboratorium på Hotel -og Restaurantskolen er en del af projektet Gejst støttet af Tuborgfondet.

Undervisere:
Martin Marko Hansen, Gastronomisk udvikler, Hotel- og Restaurantskolen
Martin Pedersen, Kok og underviser, Hotel- og Restaurantskolen
Rasmus Leck Fischer, Kok og underviser, Hotel- og Restaurantskolen

Tang på tallerkenen med projekt TANGO (praktisk masterclass)

Tang er en uudnyttet ressource, der har store fordele i forhold til ernæring, miljø og klima. 
Denne masterclass giver et unikt indblik i projekt TANGO hvor Bispebjerg Hospitals køkken og EAT Skolemad i samarbejde med Dansk Tang, deler hvordan henholdsvis patienter og skolebørn kan få mere tang på menuen. Køkkenerne præsenterer metodikker, retter med tang, og hvordan forskellige tang-arter kan bruges, både frisk og tørret, som hhv. smagsforstærker og nærende hav-grøntsag. Og du skal selvfølgelig smage!
Masterclassen byder desuden på et smugkig på konkrete værktøjer, som fx visuelle guides til, hvordan tang håndteres og opbevares i køkkenet, opskriftshæfter og kompetenceudviklingsforløb, som skal hjælpe flere køkkener i gang med tang. 

Underviser:
Norion
Københavns Kommunes EAT-køkken
Bispebjerg Hospitalskøkken
Dansk Tang 

PAUSE og frokost hvor du kan glæde dig til...

Markedsfrokost med netværk

Du har 1 time til at forkæle dine smagsløg med småretter fra Baka d’Busk, a terre, Easy Peacy og Vie x Jordfryd, samt smagsprøver fra en række passionerede producenter. Og ja, du får samtidig mulighed for at møde og samtale med  den danske madprofessionelle plantefront.

Producenterne inkluderer:

  • Pure Dansk
  • Origenaler
  • Landsorten
  • MicroGreens
  • Hvidløg & Vin
  • Drys
  • Plantebaseret Videnscenter
  • PlantMate/By Organic Plant Protein
  • Le Trang
  • Mejnerts Mølle
  • Dansk Vegetarisk Forening
  • Contempehrary
  • Aarstiderne
  • Nordic Quinoa
  • Aurion
  • MATR
  • Linser for livet
  • Perfect Season

3. runde sessioner kl. 14.15-15.00

Hvad kan vi lære af kantinesektorens plantesuccesser og -nedture?

Kantinesektoren er en drivkraft i den grønne omstilling, men hvordan gør de det? Denne samtale sætter fokus på de konkrete tiltag, store kantiner arbejder med for at fremme en planterig dagsorden. Vi ser nærmere på deres løsninger og udfordringer inden for organisering, salg, koncepter, personale og service. Samtidig udforsker vi, hvordan benhård forretning kan kombineres med bæredygtighed, og hvad andre køkkener kan lære af deres grønne rejse.

Moderator:
Trine Krebs, Grøn Chef, Food Organisation of Denmark.

På scenen:
Kenneth Balieu Sørensen​, Head of Culinary, Compass Group
Lotte Christensen, Chef for bæredygtighed og udvikling, Jespers Torvekøkken
Michael Romeo Bornhøft, Kulinarisk forretningsudvikler, Serwiz
Karen Hertz, Seniorrådgiver i bæredygtighed, Meyers
Asmus Thorsøe Hamann, Divisionschef fra Kokkenes Køkken
Morten Hassing, Head of Food Product & Performance, ISS
Anne-Mette Knudsen, Direktør, Food by Coor

Hvordan rykker vi bedst et køkken op i planteligaen?​

Hvad skal der til for at flytte et køkken fra "plantelunkent" til "plantesuperliga"? I denne talk mødes danske plante- og omlægningskonsulenter for at dele deres bedste praksis og erfaringer. Vi får indblik i strategier, der har været med til at transformere køkkener gennem årene, og diskuterer, hvordan inspiration og omlægning kan skabe en stærkere planteprofil i professionelle køkkener.

Moderator: 
Lærke Kirstine Lund, Sektorchef for planter og planterige fødevare, Landbrug og Fødevarer

På scenen: 
Birte Brorson, Medstifter, ØKOplusplus
Rikke Thorøe Grønning, Omlægningskonsulent, Grønning og Kjærgaard
Uffe Kjeldgaard Truelsen, Konsulent og grøn iværksætter, Køkkenkultur
Marie Merrald, Seniorkonsulent, Haaning og Merrald
Marie Hertz, kulinarisk konsulent og underviser på Grøn Madhåndværker, Hotel- og Restaurantskolen

 

Grønt, der mætter (praktisk masterclass)

Hvordan laver vi mættende grøn mad, med lokale, danske råvarer og grønne proteiner? Mads Birk er ambassadør for Originaler, har mere end 20 års erfaring fra både restaurations- og kantinekøkkener og er i dag køkkenchef i BankdataBistro i Silkeborg. Mads demonstrerer, hvordan det moderne kantinekøkken kan bidrage til den grønne dagsorden med godt håndværk, smag og råvarer, der mætter alle sanser, så gæsten går mæt og tilfreds fra frokostbordet.

Underviser:
Mads Henriksen Birk, Køkkenchef BankdataBistro
Randi Friis Hansen, projektleder, Foreningen for ORIGENALER

Hele korn i måltidet (praktisk masterclass)

Korn er så meget mere end mel og bagværk! Gastronomisk entreprenør og medejer af Rabarbergaarden Thomas Køster giver inspiration til, hvordan hele danske korn kan bruges i det grønne køkken. Du får konkrete eksempler på, hvordan hele danske korn kan udgøre et mættende, velsmagende og bæredygtigt element i grønne retter, samt fagligt indblik i "hvorfor danske korn" - både fra avlernes og de køkkenfagliges vinkel.

Underviser:
Thomas Køster, Kok og restauratør, Rabarbergaarden 

Afslutningsdebat kl. 15.15-16.00, efterfulgt af bobler, snacks og netværk

Afslutningsdebat - Politiske værktøjer til mere planteglæde

Vi samler alle dagens og tidens højpotente plantepolitiske dagsordener op og får en god diskussion af, hvor det er at landets politiske ledelse kan sætte ind med rammer og retning for meget mere dansk planteglæde.

Moderator: 
Trine Krebs, Grøn Chef, Food Organisation of Denmark

På scenen: 
Jacob Jensen, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Venstre
Franciska Rosenkilde, Grøn omstillingsordfører, Alternativet
Carsten Bach, Fødevareordfører, Liberal Alliance
Zenia Stampe, Landbrugsordfører, Radikale Venstre
Claus Jørgensen, Forbrugerordfører, Socialistisk Folkeparti

Planteløftet og Plantetopmødet er støttet af fonden for Plantebaserede Fødevarer