Mød og Nyd

På minimessen "Mød & Nyd" kunne man på alle fem lokationer opleve nogle af landets bedste økologiske planteproducenter, der både uddelte smagsprøver, fortalte om deres produkter og gav inspiration til nye samarbejder på tværs af planteriget.

De var med: 

Agrain

Agrain er dansk producerede hverdagsprodukter lavet på mask. Mask er de maltede og mæskede korn, der er brugt til at brygge øl på.​ Når bryggeriet har trukket sukkerstofferne ud af bygkornene for at gære øllet, har de ikke mere at bruge kornene til. Her overtager Agrain masken og forarbejder den til maskmel. Med unikke aromaer, højt niveau af protein og fiber – every grain counts.

Web: https://www.agrainproducts.com

SoMe: https://www.instagram.com/agrainproducts/ & https://www.facebook.com/agrainproducts/

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Madens Folkemøde, Odense, København

Aurion

Aurion er en af Danmarks første biodynamiske og økologiske møllerier som på mølleriet i Vendsyssel produceres mel af korn dyrket af danske økologiske og biodynamiske avlere, og introducerer løbende nye ”gamle” kornarter på markedet senest Amyhvede, Kuglehvede og Mariagertobahvede. Udover korn, dyrker, renser og forarbejder mølleriet danske bælgfrugter: Ærter, linser og bønner fra egne avlere. Arion producerer helt naturligt uden tilsætnings- eller hjælpestoffer: De er altså kornnørder med mottoet ”vi springer over, hvor kornet er højest”.  

Web: https://www.aurion.dk

SoMe: https://www.instagram.com/auriondk/ & https://www.facebook.com/profile.php?id=100064758846709

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Odense, København

bælg

Med nøje udvalgte råvarer er bælgs økologiske konfekthapsere Martin, Benjamin og Mikkels ambitiøse og dedikerede bud på mere bæredygtig konfekture lavet på kigærter og mørk chokolade. Bælg bruger økologiske danske bælgfrugter, fordi det både er godt for biodiversiteten på markerne, og fordi det helt enkelt smager himmelsk i kombination med mørk chokolade. Bælg producerer i dag i en tidligere slagterbutik i Ørbæk på Fyn.

Web: https://bælg.dk

SoMe: https://www.instagram.com/baelg_dk/ & https://www.facebook.com/baelgdk

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Madens Folkemøde, Odense, København

CONTEMPEHRARY

CONTEMPEHRARY er en ung dansk fødevarevirksomhed, med en mission om at udvikle og fremstille økologisk Nordisk Tempeh, samt produkter heraf. CONTEMPEHRARY har fokus på at tilbyde lækre, grønne og sunde smagsoplevelser for alle der har mod på at prøve noget nyt. Visionen er, at Nordisk Tempeh bliver den foretrukne kilde til plantebaseret protein i det moderne nordiske hverdagskøkken.

Web: https://contempehrary.com

SoMe: https://www.instagram.com/contempehrary/ & https://www.facebook.com/contempehrary

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Odense, København

 

Det Varme Værksted - Aarstiderne

Det Varme Værksted er Aarstidernes grønne slagteri og delikatesseværksted. Her udvikler et hold af dygtige uddannede kokke og slagtere, nye produkter til engroskunder, måltidskasser og købmandsbutik. Disse emner kan være en hjælp til den grønne omstilling, hvor blandt andet fremtidens farsprodukter skal være langt mere klimavenlige, og i højere grad baseret på grøntsager og bælgfrugter. Derfor arbejder Det Varme Værksted målrettet på opskrifter, der giver et lige så smagfuldt produkt, som hos den almindelige slagter, bare med et minimum af kød.

Web: https://www.aarstiderne.com

SoMe: https://www.instagram.com/aarstiderne/ & https://www.facebook.com/aarstiderne

Kan opleves her: Aarhus, København

Foreningen for ORIGENALER

Foreningen for ORIGENALER består af økologiske landmænd, fødevarevirksomheder og -forhandlere, organisationer og ildsjæle fra hele landet, som alle hver især arbejder for at vi kan bevare og få Danmarks hjemmehørende lokale sorter tilbage i køkkenerne og på den måde få mere biodiversitet på tallerknerne.

Web: https://origenal.dk

SoMe: https://www.linkedin.com/company/original-æd-den-og-red-den/ 

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Madens Folkemøde, København

Kost og Ernæringsforbundet

Hos Kost og Ernæringsforbundet er stolte af at repræsentere alle, der arbejder professionelt med mad, ernæring og sundhed. Uanset om du er ernæringsassistent, økonoma, professionsbachelor i ernæring og sundhed, leder, klinisk diætist eller ernæringsteknolog.

Kost og Ernæringsforbundet varetager dine interesser på arbejdsmarkedet og i samfundet, for du spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet – både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og livskvalitet - og for folkesundheden. 

Web: https://kost.dk/

SoMe: https://www.instagram.com/kost.dk/ & https://www.facebook.com/forbundet

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, (Madens Folkemøde), Odense, København

Le Trang

Trang Thien Lê, kom til Danmark i 2014 og begyndte at lave vietnamesisk streetfood – men savnede tofu af ordentlig kvalitet, og begyndte derfor at lave sin egen – af økologiske råvarer. I dag laver Le Trang stadig streetfood, men har udvidet med en kommerciel produktion af tofu, som laves af tre ingredienser: Sojabønner, salt og vand.

Web: https://www.letrang.dk/

SoMe: https://www.instagram.com/letrangtofu/ & https://www.facebook.com/letrangtofu

Kan opleves her: Madens Folkemøde

Linser for Livet

Ditte Tranberg fra Linser for Livet er stor fan af danske bælgfrugter og især mel af bælgfrugter som linsemel og ærtemel: Inden hun startede Linser for Livet været køkkenleder i Børnehuset Deruda med 100 børn. Det var her ideen til linsemel udviklede sig og opskriften på grøntsagsdeller med linsemel kom til verden. Linser for Livet er nu været i gang i 5 år og samarbejder med danske landmænd om at producerer både linser, bønner og ærter.

Web: https://linserforlivet.dk

SoMe: https://www.instagram.com/linserforlivet/ & https://www.facebook.com/linserforlivet/

Kan opleves her: Aarhus, Madens Folkemøde

MATR

MATR Foods producerer fremtidens grønne proteiner med saft og bid. Med afsæt i økologiske, danske råvarer anvender vi mycelium-fermentering til at omdanne frasorterede grøntsager, lokale bælgfrugter og glutenfri havregryn til en helt ny type planteprotein. MATR’s fungi food er spækket med dyb og umami-rig smag, og har samtidig en saftig og fast tekstur. Ingen tilsætningsstoffer, ingen tung forarbejdning. Blot fermenteringens magi.

Web: https://matrfoods.com/da/

SoMe: https://www.instagram.com/matrfds/ &  https://m.facebook.com/people/MATR-Foods/100086154647622/

Kan opleves her: Madens Folkemøde, København

Mejnerts

Mejnerts er en familieejet virksomhed, skabt af Anne og Niels Mejnertsen, som malede det første mel på møllen i 2009. Familien driver i dag et 1600 hektar stort økologisk landbrug, med fokus på korn og kartofler, på Vestsjælland. Mejnerts står selv for alle processer - fra muld til mund.

Web: https://mejnerts.dk

SoMe: https://www.instagram.com/mejnerts_framuldtilmund/https://www.facebook.com/Mejnertsmoelle/

Kan opleves her: København

Naturbruget Tranum

Naturbruget Tranum ligger på kanten af Fosdalen mellem hav og fjord: Det er en økologisk grøntsags- og kartoffelproduktion nu også med bælgfrugter. Der dyrkes mere end 80 slags grønt samt 17 sorter kartofler i 2023. Gårdens 27 hektar drives af Pia og Flemming. Salget foregår hjemme fra vejbod og direkte salg til restauranter, samt gennem AB Catering.

SoMe: https://www.instagram.com/naturbruget_tranum/ & https://www.facebook.com/groups/1538910846410558/?locale=da_DK

Kan opleves her: Aalborg

Nordic Quinoa 

Med udgangspunkt i dansk økologisk quinoa udvikler og sælger Nordic Quinoa plantebaserede fødevarer. Den danske quinoa, der er dyrket på Fyn, er saponinfri, mere mild og rund i sin smag, og skal ikke skal skylles før brug. Første produkt kom på markedet i efteråret 2020: Det var en økologisk glutenfri Quinoa Øl, som er brygget på Næstved Bryghus. I dag består Nordic Quinoas sortiment af to Quinoa Øl, en med og en uden alkohol, tre slags Quinoa Knækbrød og en Quinoa Kiks - alle produkter er glutenfri og økologisk.

Web: https://www.nordicquinoa.dk

SoMe: https://www.instagram.com/nordic_quinoa/ & https://www.facebook.com/nordicquinoa

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, (Madens Folkemøde), Odense, København

Plantebaseret Videnscenter

Økologisk Landsforening Dansk Vegetarisk Forening deltager i Planteløftet som Plantebaseret Videnscenter og repræsenterer samtidig EU-projektet Divinfood. I Mød og Nyd har de fokus på nordiske bælgfrugter og hvad der bliver arbejdet på af sorter, smagsvarianter og forarbejdningsgrader her i Danmark og Sverige. 

Web: https://plantebaseretvidenscenter.dk , https://vegetarisk.dk , https://okologi.dk

SoMe: https://www.instagram.com/vegetariskforening/ , https://www.instagram.com/iloveoko/

& https://www.facebook.com/vegetariskforening , https://www.facebook.com/okologi.dk 

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Odense, København

Plant Mate by Organic Plant Protein

Plant Mate betyder Plante Ven og er økologiske plantebaserede produkter med et højt proteinindhold. Plant Mate produkter kan erstatte kød i de fleste retter og findes i flere forskellige former – produkterne skal blot udblødes kort i vand før tilberedning. Plant Mate by Organic Plant Protein ønsker at bidrage til den grønne omstilling via deres produkter og den måde deres råvarer fremstilles på. Stifterne af Organic Plant Protein er miljøaktivisterne og økopionererne Ulrich Kern-Hansen og Mette Fie Wedersøe Graugaard.

Web: https://plantmate.dk

SoMe: https://www.facebook.com/Klodeklogt

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Madens Folkemøde, Odense, København

Planteværket

Planteværket er et netværk for de der dyrker frugt, grønt og andre planter – og for jer der gerne vil arbejde meget mere med alt det grønne i små og store køkkener.

Web: https://lf.dk/raadgivningservice/eksportnetvaerk-find-internationale-netvaerk-viden-fora/planteværket

SoMe: https://www.instagram.com/landbrugogfoedevarer/ & https://www.facebook.com/LandbrugFoedevarer

Kan opleves her: Aarhus

Pure Dansk

Bag Pure Dansk står Astrid og Malene Søgaard, som er ottende generation af en gård på Djursland. Sammen med visionære landmænd gør Pure Dansk det muligt at købe lokalt dyrkede råvarer og let få dem ind i dine kostvaner. Med opskriftunivers og guide til at anvende de grønne proteiner høster forbrugerne frugterne af en enorm passion for og viden om bælgfrugter.

Web: https://puredansk.dk

SoMe: https://www.instagram.com/puredansk/ & https://www.facebook.com/puredansk/

Kan opleves her: Aarhus, Aalborg, Odense, København

Smedegårdens Jordbrug

Med afsæt fra Den Regenerative Jordbrugsskole, dyrker Aja og Signe økologiske grøntsager efter regenerative principper på Smedegårdens Jordbrug ved Kirke Hyllinge. Her dyrkes en bred vifte af grøntsager som kål, tomater, salat, urter, kartofler og meget mere. Der er fokus på jordens mikroliv og på at få den gode smag frem i grøntsagerne.

Kan opleves her: København 

Spireli´

Siden 2021 har Spireli forfinet dyrkningen af mikrogrønt. Her dyrker Simon smagfulde mikrogrøntsager efter princippet cirkulær dyrkning. Minimalt CO2 aftryk er på agendaen når der bliver sået alt fra velkendte ærteskud og radiser, til de mere specielle mikrogrøntsager som mizuna og bladbede.

SoMe: https://www.instagram.com/spireli.dk/

Web: www.spireli.dk 

Kan opleves her: Aalborg

Verdens Ende

Verdens Ende er en lille fødevareproducent Helgenæs på Syddjursland, som siden 2016 har arbejdet for at få det bedste ud af den gode muld. Her dyrker Hejdi bl.a. sprødt økologisk mikrogrønt: Broccoliskud, radiseskud, solsikkeskud, rødbedeskud og ærteskud.

SoMe: https://www.instagram.com/verdens_ende_/ & https://www.facebook.com/profile.php?id=100062937326313

Kan opleves her: Aarhus

Vild Hvede

Vild Hvede er et mikromølleri med egen produktion af niche kornsorter på Nordfyn. Kornet er økologisk og dyrket med regenerative metoder og formales helt frisk i mølleriet for at sikre smagfuldt og næringsrigt mel. Vild Hvede er et samarbejde mellem landbruger Bjarne Schaldemose og møllere Emilie Hansted og Ingeborg Pauls. De udvikler og eksperimenterer med nye metoder og kornsorter i deres landbrug, hvor fødevarer dyrkes i samspil med jordens økosystemer, og hvor biologisk diversitet og nysgerrighed er rygraden i produktionen.

Web: https://vildhvede.com

SoMe: https://www.instagram.com/vildhvede/ & https://www.facebook.com/vildhvede

Kan opleves her: Odense, Madens Folkemøde, København

 

Er du økologisk planteproducent og vil du også være med til Planteløftet 2023?

Kontakt projektleder Line Damgaard Thomsen
og hør mere om mulighederne:
M: line@thefoodproject.dk
T: +45 71 99 74 52

Planteloeftet Partnerrulle[10]